Historie

Oprichting en eerste jaren (1945-1962)

Het initiatief tot oprichting van een voetbalclub in Ferwert ontstond in de zomer van 1945. Oprichters waren o.z. J. Leroy, H. Robroch, St. de Boer, P. Sterk en enkele anderen. De eigenlijke oprichtingsvergadering vond vervolgens plaats op 2 november 1945. Een voetbalveld was er niet, zelfs geen bal. Bij de gemeente werd een verzoek ingediend om een voetbalveld beschikbaar te stellen. Er werd een brief gestuurd naar een familielid in Amerika of vandaar uit een voetbal kon worden opgestuurd. In de eerste jaren werd alleen geoefend en niet aan competities deelgenomen. In 1947 werd er voor het eerst deelgenomen aan de kompetitie: een senioren- en een junioren elftal werd ingeschreven. Op 1 september 1952 werd Schelte van der Meij tot voorzitter van de vereniging benoemd en is sindsdien vele jaren bestuurslid van Wardy geweest.In het seizoen 1954-1955 kon het eerste kampioenschap gevierd worden. De B-junioren werden kampioen in hun afdeling.

Op 1 november was er de viering van het 10jarig bestaan van de club bij cafehouder J. de Vroeg.

In 1956 werd de eerste 'betaalde' trainer bij Wardy aangesteld. De heer Geilenkirchen uit Leeuwarden kwam éénmaal per week naar Ferwerd om de trainingen te verzorgen.

Eind jaren vijftig waren er vier elftallen die deelnamen aan de kompetitie, twee senioren teams en twee B-junioren teams. In 1959 was genoemde trainer nog steeds betrokken bij Wardy, dat in dat jaar 75 leden telde.

In het seizoen '61-'62 was het groot feest bij Wardy omdat het eerste elftal van Wardy voor de eerste maal kampioen wist te worden. Bekende Wardianen waren bij dat kampioenselftal betrokken: Otto Link, Henk Metzlar, Piet van der Galién, Douwe en Sip van der Velde, Henk van der Weij en anderen.