Historie

En nog verder gaat (1995-2005)

Op 2 november 1995 bestond Wardy vijftig jaar. Het zou een prachtig jubileumfeest worden. Vele wardianen droegen bij voor het beeld 'De Wardiaan', het beeld dat een plek kreeg in de Hoofdstraat. Verder was er de uitgave van een jubileumboek. Het beeld werd onthuld door één der oprichters, de heer H. Robroch.

Na dit jubileumjaar ging het minder goed met het 'vlaggenschip' van Wardy. Toen de FVB verdween, werd Wardy's eerste elftal ingedeeld in de 6e klasse KNVB. 

Na een vierde plaats in 1998, degradeerde Wardy in 1999 naar de kelder van het amateurvoetbal. Na twee jaar werd Wardy echter weer kampioen met 101 gemaakte doelpunten. Trainer was Rob Bosch. Het eerste jaar in de 6e klasse verliep teleurstellend. Rob de Jong uit Leeuwarden werd aangesteld als trainer en Wardy werd weer kampioen en kon zich opmaken voor de 5e klasse.

Intussen was in het seizoen 2001/2002 het tweede elftal kampioen geworden. 

Op dit moment heeft Wardy ongeveer 220 leden en heeft een 'gezonde' uitstraling als voetbalclub van het platteland. Er nemen bijvoorbeeld 13 elftallen deel aan de competities. De jeugdcommissie is actief en er is voldoende kader om de diverse jeugdelftallen te begeleiden.

Ook in de afgelopen jaren waren er successen voor diverse jeugd elftallen binnen Wardy. De accommodatie 'de Boppeslach' ligt er behoudens de kleedgelegenheid op het Bveld- prima bij.

In 2003 werd er, met veel inspanning door de voorzitter van toen Jan C. de Vries, een licht-installatie geplaatst rondom het hoofdveld. 

De in gebruik name ging gepaard met een 'Lichtweek' van Ferwert; allerlei activiteiten waren er, uiteraard onder het nieuwe licht.

Het seizoen 2003 / 2004 was in sportief opzicht een ‘rampjaar’. Wardy 1 kon zich niet handhaven in de 5e klasse; met een 11e plaats volgde rechtstreekse degradatie. Ook Wardy 2 eindigde als laatste in de res. 4e klasse en deed eveneens een stapje terug. 

En toen kwamen het seizoen 2004 / 2005 en het jubileumjaar 2005. Zo slecht als het voorgaande seizoen verliep, zo goed ging het dit seizoen.

Weliswaar moest Wardy 1 in de allerlaatste competitie-wedstrijd van het seizoen een bittere pil slikken: een gelijkspel tegen concurrent Blija, waardoor op één punt het kampioenschap werd gemist. De nacompetitie met overwinningen tegen Holwerd en Noordbergum en een bloedstollende beslissingswedstrijd tegen Ropta Boys om promotie maakten uiteindelijk alles goed. 

De beslissingswedstrijd werd na een gelijke stand in de wedstrijd (1-1) en na verlenging (2-2) via strafschoppen in het voordeel van Wardy beslist.

Ook het 2e vierde feest door direct weer kampioen te worden in de res. 5e klasse. De veteranen deden het sportief ook weer eens verdienstelijk met een 4e plaats in de competitie.